Tarih: 10.01.2024 00:37
Tüketicilerin ihtiyacını karşılamak üzere çok uzun süredir var olan Cadde Mağazacılığı günümüzde Özellikle 2000 li yılların başından bu yana bir evrim sürecine girdi. Müşterilerinin ürünleri görerek, dokunarak ve özellikle deneyerek satın alma imkanı buldukları için bu fiziksel mağazaları tercih ederken, günümüzde geleneksel mağazacılık yerini modern online mağazacılığa bıraktığı net bir şekilde görünmektedir.
Cadde Mağazacılığı ve Online Mağazacılığı arasındaki belirgin farkları aşağıda kısaca özetleyecek olursam ,
Cadde Mağazacılığı ile Firmanızın bulunduğu lokasyonda sınırlı ve belirli bir müşteri kitlesine hitap ederken, online bir e-ticaret mağazanız ile tam manası ile sınır tanımadan Ülkemizin sınırları içinde ve hatta Tüm Dünya genelinde bir satış kanalına sahip olursunuz.
Klasik bir fiziksel mağazanın Kira , Personel , Elektrik , Depolama gibi işletme giderleri günümüz koşullarında firma üzerine çok ciddi bir yük teşkil ederken hem ürünün satılabilme koşullarını etkilemekte ve firmanın bahse geçen giderlerini karşılama konusunda sınırlı bir satış kapasitesinde kalması nedeni ile aciziyet yaratmaktadır.
E-Ticaret Mağazasının ise bulunduğu ekosistemdeki düşük maliyetli işletme giderleri avantajı ile
ürünlerinizi hedeflediğiniz marj yapısı ile daha kolay ve daha geniş kitlelere satış yapmanızda olağanüstü bir satış avantajı getirmektedir.
E-Ticaret Dönüşümünü tamamlayan bir çok firma Gerek İç Pazarda gerekse E-İhracat pazarında bu elde ettikleri maliyet avantajları ile Krizleri çok daha kolay ve daha az zararla atlattıkları net bir şekilde görünmektedir.
Buna en net ve hatırlanabilir örnek olarak geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemi krizinde Firmaların E-ticaret dönüşümlerine hız vererek bu krizi çok daha az hasarla ve hatta homojen bir büyüme ile atlattıklarına şahit olduk.
Yaklasık 20 yıl boyunca Kurumsal bir firmanın Franchise Zincirlerinin başında yönetici olarak çalıştım .
Tüm Türkiye genelinde en küçüğü 300M2 olmakla beraber binlerce metrekarelim mağazalarının Startup projelerini başarı ile tamamladım.
Her açılan mağazanın Bulunduğu lokasyonda ki kirası, iç dizayn için harcanan inşaat maliyetleri , metrekare bazlı stok regülasyonunun temini mağazada çalışan personel sayısının Totalde firmanın üzerinde oluşturduğu yükü net bir şekilde tecrübe ettim ve bu süreçte bu işin çok sürdürülebilir bir sistem olmadığına kanaat getirdim . Bu karar sonrasında firmamızı dijital portallarda daha fazla görünür kılmak ve satış operasyonunun büyük bir kısmını E-Ticarete taşıyarak firmanın işletme maliyetlerini optimize etmek süreti ile daha performanslı bir ticari faaliyete girer hale geldik.
Bu konudaki birikimimi zaman zaman firma görüşmelerimde dile getirerek bu eko sistemin firmanın gelecekte var olması konusunda ki rolünü kendimce karşımdaki arkadaşlarıma anlatmayı kendime bir görev ediniyorum .
Sizlere de Buradan şunu net bir şekilde tüm samimiyetim ile aktarmak isterim;
Önümüzdeki yıllarda daha da fazla hissedeceğimiz ekonomik krizlerden en az şekilde etkilenmek istiyorsanız kesinlikle kendinize Online Satış Kanalları konusunda bir fırsat vermelisiniz.
Unutmayın ki Online Dönüşümünü tamamladığınız bir mağaza ile çok daha fazla müşteriye çok daha az maliyetlerle ulaşarak çok daha fazla satış yapar hale gelebilirsiniz!
Palnet Dijital Kurucusu M. Ali İnce